2018 בפתח. הזדמנות מצויינת לכל מי שפעיל בתחום האחריות תאגידית להתחדש!
בישראל תחום האחריות התאגידית עדיין צעיר ומתפתח, לכן שכתבתי “להתחדש”, התכוונתי לדייק את העשייה ולכוון ליותר השפעה!
בשיחה מרתקת שהייתה לי עם טליה אהרוני, מי שייסדה את ארגון “מעלה” ואף עשתה דוקטורט על הגלוקליזציה של אחריות תאגידית בישראל, היא מציינת את השבריריות שעדיין מאפיינת את התחום. “ה”ריקוד” הרב-שכבתי הזה שבין אחריות תאגידית כמשרתת החברה לבין אחריות תאגידית כמשרתת העסקים – הוא מורכב…. זו אינה משוואה של 2 נעלמים וגם לא של 3. מדובר באיזונים מאוד מאוד עדינים, משתנים תכופות, המון נושאים, המון מרכיבים.” אומרת טליה.
במחקר הדוקטורט שלה היא בחנה את תהליך התפתחותו של שדה האחריות התאגידית בישראל. ממחקרה עולה, שהרעיון האוניברסאלי של אחריות תאגידית שיובא לישראל בסוף שנות ה-90 של המאה העשרים, חולל תוך כדי הקליטה שינוי תפיסתי ביחס לתפקידם של תאגידים במרחב הציבורי הישראלי. הוא איפשר אזור נוחות לשיח חברתי-סביבתי חדש שלקחו בו חלק יחד עם התאגידים ארגוני המגזר ההתנדבותי, השדה הציבורי והמשפטי, האקדמיה והתקשורת. והוא חולל תהליך של שינוי והניב שיתופי פעולה יוצאי דופן ויצירה של ארגונים חדשים או מסלולים חדשים להשפעה ושינוי חברתית.”
אם דיברנו על “לחדש” אז טליה טוענת שהחשיבה הנוכחית, גם זו העומדת בבסיס תפיסת האחריות התאגידית, אינה מספיקה! שינוי מצטבר של פיתוח עוד נושא ועוד כלי כנראה שלא יעשה את ההבדל. רק פריצת דרך משמעותית, שינוי תפישתי מהפכני בכל הנוגע למדיניות כלכלית-חברתית ולמבנה התאגיד העסקי העתידי יכול – אולי – לעשות זאת. פרויקט ה- Breakthrough Economy שמוביל ג’ון אלקינגטון מי שטבע בזמנו את המונח Tripple Bottom Line קורא לשילוב של 3 תהליכים ומרכיבים :
האחד – שינוי עמדות – שינוי המיינדסט במיוחד זה העסקי – למיינדסט שמכיר בדחיפות ובקריטיות של צרכי הקיימות החברתית והסביבתית ורעב לשנות !
השני – פיתוח ויישום של טכנולוגיות פורצות דרך – כמו רובוטיקה, בינה מלאכותית, פלטפורמות שמיישמות חוכמת ההמונים, תורת המשחקים וכיו”ב
והשלישי – פיתוח מודלים חדשניים של קיימות שייצרו ערך עסקי כמו כלכלה מחזורית וכלכלה שיתופית .
אז ברוח הדברים ניסחתי את המלצתי לכיוונים מעשיים לחדש ולדייק ב2018 :
- ערך עסקי : בואו לא נשאיר את האחריות התאגידית כתוספת אופציונלית חיצונית לליבה העיסקית. בואו נחבר אותה חזק חזק לליבת העסק, לפיתוח בר קיימא ולטווח הארוך. אם אתם כבר פועלים בכיוון זה, השקיעו בכימות הערך,החיסכון ומדידת ההשפעה של הפעילות.
- בניית הכוח : המשאבים של מנהל אחריות תאגידית מוגבלים. על מנת להשפיע, עלינו לבנות את הכוח בתוך הארגון תוך שילוב תפישה של אחריות תאגידית בתוך המחלקות השונות, באמצעות מובילי אחריות תאגידית לתחומים שונים כמו לדוגמה מוביל ממשאבי אנוש , מוביל במחלקת הרכש. וכו…
- מטרות נועזות: חשוב שנציב יעדים ציבוריים שאפתניים וארוכי טווח, לא רק כדי לאתגר את עצמנו ואת הארגון שלנו , אלא גם כדי לעודד אחרים להצטרף אלינו. מטרות גדולות מעודדות לשיתופי פעולה, ליצירת מעגלי פעולה פנימיים בארגון וקשר עם מחזיקי עניין חיצוניים ממגזרים שונים, ומניבות פתרונות ברמה המערכתית הלאומית.
- שְׁקִיפוּת: בעולם שהופך לשקוף יותר, בו דבר אינו נעלם מעין הציבור המעורב. כאשר רשתות חברתיות מגבירות את יכולתם של אנשים וארגונים עסקיים להיות מחוברים זה לזה. הקפידו על דיווח חברתי- סביבתי שנתי ועקבי, על קשר וחיבור עם מחזיקי העניין. זו גם דרך נהדרת לניהול והצבת יעדים פנימית שלכם וגם עונה על צורך החיצוני העולה של משקיעים ואנליסטים הלוקחים בחשבון שיקולים חברתיים-סביבתיים.
- השפעה טכנולוגית : השינוי המעניין והמרגש ביותר הוא הדיון המורחב, מעבר להתמקדות בהפחתת “טביעת הרגל” הסביבתית של החברה, גם בחינת ההזדמנויות הקשורות ל”טביעת היד” כלאמר לליבת העסקים שלכם, במקרה שלי לדוגמה אתמקד בכיצד הטכנולוגיה תעזור לפתור אתגרים סביבתיים וחברתיים עירוניים.
“אחריות תאגידית מהווה מנגנון עסקי לניהול סיכונים” מסכמת טליה “אבל לא רק! היא גם מנגנון משלב, המציג מערכת איזונים ומייצר הרמוניה ושינוי וגם – מנגנון תחרותי המדרבן חברות ליזום, לפתח, לייצר פתרונות לצרכים חברתיים וסביבתיים, להציג מודלים עסקיים חדשים….אם יש עתיד לאחריות תאגידית – הוא טמון כאן ! זהו בעיני הדור הבא !”
וסיכום שלי, בכל השיח הרחב על אחריות תאגידית חשוב לציין שהיא גם מנגנון שמאפשר העצמת מעורבות עובדים. התחדשות בתחום היא עוד דרך לחזק מעורבות ולטפח תחושת משמעות שכל כך חשובה במקום העבודה!
2018 מלאת התחדשות לכולם !
רויטל תודה על הסקירה. אך מה עם סוגיית הממשל התאגידי? נראה לי שהשנה, במיוחד בארץ, הנושא הזה היה בלב הסערה הציבורית והעסקית.
ממשל תאגידי, אתיקה ומניעת שחיתויות. בעיני נושאים אלה חשובים ביותר לציבור.
הי עפרה, תודה על התגובה!! אני בחו״ל אז רק עכשיו ראיתי אותה…מסכימה לחלוטין עם ההערה לגבי חשיבות הנושא! הנושא של ממשל תאגידי משולב גם בפיסקה על הערך העיסקי(ניהול סיכונים), גם בפיסקה על שקיפות(אחד מעקרונות הממשל התאגידי) וגם בפיסקה על בניית הכוח( מעורבות של יותר מחלקות בהבנת התחום והובלתו יותר שגרירים לנושא הממשל התאגידי) אבל הערתך גרמה לי לחשוב שזה לא היה ברור דיו ולכן אכניס שינוי ואדגיש את הנושא בפיסקאות אלה. שוב, תודה על ההערה ושתהיה לכולנו שנת 2018 נהדרת!