אחד הדברים שאני מאד מעריכה בתרבות של מקום העבודה שלי (אינטל) הוא העידוד לפירגון והכרת תודה בין העובדים. “להביע הכרת תודה זה אחד הדברים הפשוטים ביותר והאפקטיביים ביותר שבני אדם יכולים לעשות האחד עבור השני “(רנדי פאוש). לאחרונה קראתי על הקשר המיוחד בין תרבות ארגונית המדגישה הכרת תודה, לקידום אסטרטגיה של אחריות תאגידית וחדשנות חברתית, התחום אותו אני מובילה. שיתפתי את מעין, סטודנטית בקבוצה שלי בנושא והיא סיפרה לי שבדיוק הגישה סמנריון במסגרת לימודיה על תרבות הכרת התודה באינטל. כך נולד הפוסט המשותף שלנו בנושא זה.
כשאדם מוקיר תודה, הוא משנה את מצב ההוויה שלו ונמצא במצב של צמיחה. כשאדם מוקיר תודה לחברים בעבודה כל הארגון נמצא במצב של צמיחה קולקטיבית. ברמת מאקרו רחבה יותר- ארגון עיסקי שכזה בכוחו להשפיע על הצמחת החברה והקהילה בה הוא פועל .
מוסר מניע גם חדשנות חברתית וגם הכרת תודה
הכרת תודה בארגונים משרתת שלוש פונקציות :
- הכרת תודה כברומטר מוסרי. רמת הכרת התודה הקולקטיבית משמשת כמדד לאקלים הארגוני ולחוזקם של מערכות יחסים חברתיות בארגון
- הכרת תודה כמניע מוסרי. הבעת הכרת תודה והערכה מניעה לדפוס התנהגות פרו-חברתי, שקשור בעזרה מרצון לזולת והדדיות בין עובדי החברה.
- הכרת תודה כחיזוק מוסרי. מכיוון שגם הנותן וגם המקבל נהנים מהכרת תודה והערכה, שני הצדדים נוטים לחזק יותר את ההתנהגויות המיטיבות הללו ויחזרו עליהם בתדירות גבוהה יותר.
תרבות ארגונית מבוססת הכרת תודה מטפחת חדשנות חברתית:
- ארגון המונע על ידי חדשנות חברתית נוקט גישה פרואקטיבית לשינוי חברתי. אתוס של עשיית טוב קבוע ושזור בבסיס ערכיו של הארגון.
- חדשנות חברתית, כמו הכרת תודה והערכה, מעלה את הברומטר המוסרי של הארגון ומפתחת בקרב העובדים התנהגות ותכונות כמו הכלת השונה, הדדיות, חמלה והתנדבות בקהילה.
- חדשנות חברתית והכרת תודה מחוללות רגשות חיוביים המאפשרים למוח שלנו לחשוב בצורה יעילה יותר, מחוץ לקופסה בפרואקטיביות ויכולת למצוא חוטים משותפים בין רעיונות לא קשורים לכאורה.
- הכרת הטוב כגורמת לאנשים להיות שמחים ופחות לחוצים – להיות ENGAGE ומחובר יותר למקום העבודה וכתוצאה מזה הם גם יצירתיים וחדשניים יותר!
ואיך אנחנו מעודדים הכרת תודה באינטל ?
אחד מערכי הדגל של אינטל הינו An Inclusive, Great Place to Work . בתוך ערך זה אינטל הגדירה תתי ערך נוספים, הכוללים בתוכם את חשיבות הכרת התודה- .‘Recognize and reward accomplishments’ פלטפורמת ה-Recognitions באינטל הינה פלטפורמת הוקרה המבטאת הכרת תודה. מטרתה הינה לעודד, ולהודות לעובדים עבור המאמץ והתוצאות שהם השיגו. לפיה, מצופה מכל עובד להעניק גמול כספי צנוע לעובדים נוספים. כל עובד רשאי להכיר תודה לעובד אחר ולהעניק עד 50 דולר ללא אישור מנהל, מעבר לכך עובד יכול להעניק גמול גבוה יותר שיבחר המותנה באישור מנהל. רק לחדד, הוקרה היא מעט שונה מההערכה במובן שמדובר בתגמול ספונטני הניתן לאחר שהעובד הוכיח התנהגויות או פעולות רצויות. הוקרות הן גם לא תמריצים (המוגדרים על ידי קריטריונים מוגבלים כמו אם תעשה X תקבל Y). ההפרדה של ההוקרות טמונה בעובדה שהוקרה הינה בעלת אימפקט משמעותי באזורים שבהם התמריצים לא מניעים התנהגויות.
90% מעובדי אינטל קיבלו הוקרה במהלך שנת 2019. בממוצע עובד יקבל 6 הוקרות ממנהלו או עמיתיו בשנה. מדובר בנתון רחב היקף שמציג בצורה ברורה את רמת השימוש הרבה בכלי וההטמעה העמוקה שלו בקרב עובדי החברה.
הדרך לקדם ולטפח חדשנות חברתית ואחריות תאגידית מתחיל בדבר פשוט כמו אמירת ‘תודה’ ותרבות של פירגון בעבודה ! הנה אני מיישמת ואומרת שוב תודה ענקית למעין פלג על הכתיבה המשותפת של פוסט זה !
אולי תרצו לקרוא גם : מיינדפולנס* בעבודה. כלי לפיתוח מודעות חברתית ?
כרגיל מאמר מדהים מבית היוצר של רויטל שלנו.
נהניתי מאד
תודה רבה רמי יקר!! מעריכה מאד מה שכתבת לי !!
בשנה האחרונה גיליתי את עולם ה-CSR. בתקופה זו בכלל, ובתקופת הקורונה בפרט, נחשפתי למגוון הפרויקטים והתכניות החברתיות שאת מובילה באינטל. מעבר לכך שהדבר מעורר אצלי השראה גדולה (כמו הפוסט הנ”ל לדוגמא), התעורר בי הרצון העז לעבוד תחתייך באינטל ולתת מיכולותיי, ניסיוני וכישוריי לטובת ארגון המשפיע כל כך על הסביבה בה הוא מתקיים, ובכלל. אשמח להמשיך בפרטי…
תודה צפריר על הפידבק! אחריות תאגידית היא אכן תחום מדהים ! מציעה לך לקרוא פוסט שכתבתי בבלוג “על מחפשי עבודה בתחום אחריות תאגידית” . כרגע אין לנו משרה פתוחה בתחום ולצערי מספר המשרות הנפתוחות מידי שנה בתחום הוא מועט ביותר. אני מקווה שהתחום יתחיל לצבור תאוצה בישראל ויותר אנשים יוכלו להשתלב בו. שיהיה הרבה בהצלחה ואשמח אם אוכל לעזור באיזה אופן . תודה!
תודה רויטל,
גם על ההפניה למאמר וגם על זוית הראיה החשובה כל כך
תודה מורן על הפידבק! שמחה שמצאת את הפוסט מעניין. תודה !!
באת לי בזמן, בדיוק אתמול ישבתי עם חבר בבית קפה וכששילמתי עם כרטיס ההוקרה של אינטל הוא שאל על הכרטיס המיוחד והסברתי לו בקצרה על הרעיון ועל המנגנון, עכשו גם שלחתי לו את הפוסט. תודה!
הי — תודה שי !!! רק מי שבאינטל יכול להבין איזה עידוד יש לנושא של ההוקרה הלא רישמי בין חבר\ה לחבר\ה לעבודה — זכינו !! איזה כיף שכתבת לי !!!