תאגידים בינלאומיים וארגונים גדולים בישראל השואפים לשלב עסקים מגוונים יציבים בתהליכי הרכש שלהם יתקשו כיום לעמוד ביעדי רכש מגוון שהציבו לעצמם בהעדר מאגר המרכז ספקים ייחודיים אלו. את האתגר אני מכירה גם מהבית, משיחה עם מנהלי הרכש שלנו באינטל וגם מנתונים על כלל המשק שנחשפתי אליהם במסגרת ההתנדבות שלי כמנטורית ב”כוורת”, האב ליזמות חברתית שהוקם כשותפות בין שני הארגונים המשמעותיים ביותר בישראל בפיתוח שירותים חברתיים – ג’וינט ישראל וקרנות הביטוח הלאומי.
ל”כוורת” הגעתי בכלל בגלל גילי סוארי המדהימה, שמנהלת את המיזם, שביקשה ממני להביא את נקודת המבט של אחריות תאגידית מול היוזמות החברתיות שה”כוורת” מקדמת. נשארתי ב”כוורת” בשביל מיזם WeSource המקדם רכש מגוון בתאגידים וכירעם בלעום המיוחדת, המייסדת והמנהלת של עמותת יסמין המקדמת עסקים בבעלות נשים. הכרנו לפני כמה שנים במסגרת שיתוף פעולה שלה עם אנשי הרכש באינטל ושמחתי לפגוש אותה שוב במסגרת הכוורת הפעם מקדמת מיזם חדשני לקידום רכש מגוון. לכל מיזם מצמידה “הכוורת” מנטור עסקי ומנטור מהג’וינט במקרה שלי זכיתי לשותפות במנטורינג על המיזם ביעל סלווין מהג’וינט. מקצוענית אמיתית!!
רכש מגוון הוא הזדמנות מצוינת עבורנו מנהלי האחריות תאגידית לשותפות עם מנהלי הרכש בארגון! בפוסט שלי “מי שמאמין שיחדש- על אחריות תאגידית 2018” כתבתי על החשיבות של חיבור אחריות תאגידית לליבת העסקים וגם על הרחבת ההשפעה שלנו מול המנהלים הבכירים בארגון אז רכש מגוון הוא הזדמנות לגם וגם.
על עסקים מגוונים?
עסקים מגוונים הם עסקים קטנים ובינוניים שלפחות 51% מהעסק נמצא בבעלות מיעוטים, עסקים בבעלות נשים, עסקים מהפריפריה החברתית-כלכלית (עפ”י הגדרת המדינה), עסקים חברתיים, עסקים מקומיים, עסקים כחול לבן (עפ”י הגדרת המדינה) ועסקים שמעסיקים אוכלוסיות מגוונות ערבים, חרדים, יוצאי אתיופיה, אנשים עם מוגבלות ואוכלוסיות בסיכון.
מיזם WeSource נולד מצורך אמיתי! בדיאלוג של עמותת יסמין עם אינטל ותאגידים גדולים נוספים במשק, עלה הצורך להגדיל ולהעשיר את מצבת הספקים בעסקים מגוונים יציבים.
ביוזמתה ובניהולה של כירעם בלעום תוך התבססות על ידע שנצבר בעמותת “יסמין”, בשיתוף ציונות 2000 בנק לאומי וקבוצת שטראוס הוגדרה המטרה- הקמת מאגר ספקים ייחודי שמורכב מעסקים מגוונים יציבים ופלטפורמה לעידוד השילוב השוטף של עסקים אלה כספקים בתאגידים הגדולים בישראל.
תהליך ההסמכה: על מנת להיכלל במאגר יעברו הספקים הסמכה. יועץ/ת עסקי/ת מוסמך מטעם WeSource מבקר בבית העסק להתרשם מהעסק והבעלים, קבלת מסמכי העסק, קבלת הבהרות. הבדיקה תהיה בהתאם לקריטריונים קבועים בגיבוי מסמכים רלוונטיים.כל עסק שיעבור את הבדיקה בהצלחה יקבל תעודת הסמכה מתכנית WeSource אשר תהיה בתוקף למשך שנה. העסק יקבל את סמל תו העסק המגוון המוענק מתכנית WeSource וישולב במאגר העסקים של התכנית אשר יהיה חשוף בפני התאגידים לבחירת ספק המתאים לצרכיהם. הקריטריונים הבסיסיים להתחלת תהליך ההסמכה הם :עסק מגוון יציב, ותק של 3 שנים ומעלה, מעסיק 3 עובדים ומעלה, מחזור שנתי של 500 אלף עד 20 מיליון ₪ , רשום כחוק ומשלם שכר כחוק ונמצא במגמת צמיחה.
היתרונות וההזדמנויות ברכש מגוון הם רבים : למדינה זהו גורם מכריע ומשמעותי בגידול ופיתוח כלכלי חברתי, עבור התאגיד, עסק מגוון מייצג את קהל הלקוחות של העסק, ומאפשר חדשנות וגמישות תפעולית. ועבור העסקים המגוונים יש כאן הזדמנות של ממש! לדוגמה אצלנו, אינטל העולמית הציבה יעד שנתי גלובלי של 1 מילארד דולר לרכש מספקים מגוונים, בכל שנה עד 2020. בדוח אינטל לאחריות תאגידית 2016 ציינתי שהרכש המקומי המגוון של אינטל ישראל תורם משמעותית להשגת יעד זה, ועמד בשנת 2016 על סך 88 מיליון $ רכש מספקים מגוונים בישראל.
“רכש מגוון” לא סתם נשמע לכם מוכר …הוא חלק ממשפחת ה”גוון והכלה” שאולי הצד המוכר לנו יותר הוא “גיוון תעסוקתי”. זה שמייצר הזדמנויות לגיוס הון אנושי איכותי ממקורות שטרם מוצו, וכתוצאה מכך מייצר סביבת עבודה עשירה, בעלת פוטנציאל גבוה לחדשנות וליצירתיות…..כמנהלי אחריות תאגידית אל תעצרו בגיוון תעסוקתי עודדו וקדמו את המהות של “גיוון והכלה” גם לצדדים נוספים בארגון כדוגמת “רכש המגוון” !
תודה על הכתבה המענינת, אבל אשמח להבין לעומק איך משתלב עסק קטן בתוך רכש של עסק גדול. לפני כמה שנים הייתי קנינית ברשת הגדולה בארץ למוצרי בר קיימא, וניסיתי פעמים רבות לשלב ספקים קטנים ונישתיים מתוך מחשבה אחרת משלכם- להעשיר מגוון ולייצר ייחוד בתחום.
אבל רבים מהם לא שרדו את תנאי התשלום שלנו, את המחסן המרכזי , את מספור הפריטים ועוד.
אשמח להבין איך אתם ממליצים היום למנהלי הקניות לקדם תחום זה.
להתראות וכמובן בהצלחה
הי רחלי- תודה על התגובה ! אכן הנושא מאתגר כפי שציינת וזו המטרה של המיזם לסייע לתאגידים והארגונים הגדולים במשק עם רשימת ספקים ” מוסמכים” . הסמכה הכוונה שיועץ/ת עסקי/ת מוסמך מטעם Wesource מבקר בבית העסק. מטרת הפגישה האישית להתרשם מהעסק והבעלים, קבלת מסמכי העסק, יחד עם הצהרות בעלים חתומות ע”י רו”ח , עיון בהם וקבלת הבהרות. הבדיקה תהיה בהתאם לקריטריונים קבועים בגיבוי מסמכים רלוונטיים.כל עסק שיעבור את הבדיקה בהצלחה יקבל תעודת הסמכה מתכנית WESOURCE אשר תהיה בתוקף למשך שנה. העסק יקבל את סמל תו העסק המגוון המוענק מתכנית WESOURCE וישולב במאגר העסקים של התכנית אשר יהיה חשוף בפני התאגידים לבחירת ספק המתאים לצרכיהם. הקריטריונים הבסיסיים להתחלת תהליך ההסמכה הם :
עסק מגוון יציב, ותק של 3 שנים ומעלה, מעסיק 3 עובדים ומעלה, מחזור שנתי של 500 אלף עד 20 מיליון ₪ , רשום כחוק ומשלם שכר כחוק ונמצא במגמת צמיחה. המיזם מקווה לייצר יותר ויותר עסקים מגוונים שיכולים לקחת חלק ברכש התאגידי. מקווה שזה מבהיר את הנקודה . תודה !!
בס”ד
רעיון נפלא.
הרבה הצלחה ביישום.
תודה שולמית !
מאוד אשמח לצרף את כל העסקים מבית 19 לwe source 0625400077