השבוע שיתפתי בהתרגשות בפייסבוק שלי ישירות מכנס אילת -איילות שהתקיים בדן אילת את ההכרזה שאינטל היא הרוכשת הראשונה והגדולה ביותר של חשמל ירוק בישראל! אינטל רכשה תעודות של ל-175 Kw/h (קילוואט/שעה) מיליון של חשמל ירוק ל-2018, ששווה ערך ליותר מ 25% מצריכת החשמל הכללית של אינטל ישראל, העומדת על כמעט 700 מיליון קילוואט/שעה.
אחד המגיבים לפוסט שלי בפייסבוק היה עופר פלין, יזם חברתי עסקי מוביל, שכתב בתגובה “מרגש וחלוצי, אפשר לשמוע פרטים על הרקע להחלטה החשובה הזו ? שיקולים אסטרטגיים, כלכליים, מול סביבתיים חברתיים לדוגמה…זה סופר מעניין” אז תודה עופר על התגובה! הרמתי את הכפפה וחשבתי שזה הזדמנות טובה לפוסט מפורט ומקצועי בבלוג שלי, ורתמתי איתי את חברתי הטובה והמדהימה מאינטל, הדס מירון, מנהלת רכש אנרגיה של אינטל בישראל ואירופה ומי שהובילה ממש מכאן את המהלך המדהים הזה. ותודה הדס על כתיבת הבלוג המשותף!
אז מהו חשמל ירוק?
כולנו, מפעילים את מתגי החשמל ללא מחשבה על המקור ממנו הוא מגיע. ובכן, כשני שלישים מהחשמל, מופקים באמצעות שריפת פחם וגז בתחנות כוח. תהליך זה משחרר מיליון טונות של פחמן דו חמצני, הגז האחראי על שינויי אקלים מידי שנה. חשמל ירוק פירושו חשמל המופק ממקורות שאינם גורמים להשפעות מזיקות על הסביבה. כמובן, כל סוג של ייצור חשמל משפיע באופן מסוים, אך מספר מקורות נחשבים לירוקים בהרבה מאחרים. מקורות האנרגיה הירוקים והנקיים מנצלים את זרימת האנרגיה הטבעית של כדור הארץ, וידועים כמקורות אנרגיה מתחדשים, שאינם מתכלים לעולם כדוגמת: אנרגיה סולרית, אנרגית הרוח, אנרגית גלים, אנרגית ביומסה (פסולת חקלאית) ואף אנרגית גאות ושפל.
אז מהן תעודות אנרגיה מתחדשת RECs ?
אז מה הן בכלל תעודות אנרגיה מתחדשת (Renwable Energy Certificates)? שאלתי את הדס אי שם בתחילת השנה בפגישה הראשונה שלנו בנושא. הדס הסבירה שזוהי הראייה כי החשמל הוא ירוק ונוצר מאנרגיה ממקורות מתחדשים כגון השמש, רוח וכו… כל REC מייצג את היתרונות הסביבתיים של של אנרגיה מתחדשת, ובהכי פשוט עם רכישת הREC אנו יודעים בודאות שאנרגיה מתחדשת נוצרת על שמינו. כל יחידת אנרגיה מיוצרת מזוהה עם יחידת REC אחת, וכך ניתנת למכירה, או החזקה, לבעלים אחד בלבד. במדינת ישראל, הרוב המוחץ של ייצור האנרגיה המתחדשת הוא באמצעים סולארים, ומעט אנרגיית רוח. הדס מוסיפה בגאווה מהולה בציונות שכל הזכויות הללו שאינטל רכשה מקורן בפרוייקטים בישראל בלבד! מרגש? בוודאי!
ולמה זה כל כך חלוצי ?
מהדס למדתי שמדינת ישראל שמה לייעד שעד שנת 2020 10% מייצור החשמל במדינה יהיה באנרגיות מתחדשות, והיעד יעלה ל-17% בשנת 2030. ייעדי אינטל העולמית בתחום אגרסיביים ביותר. אינטל שואפת ל 100% חשמל ירוק (בכלל הצריכה העולמית של החברה). בעוד שבעולם רכישת תעודות אנרגיה מתחדשת זו פרקטיקה ידועה ומוכרת, בישראל ממש עד לאחרונה אפשרות זו לא היתה קיימת. בשנת 2018 הצטרפה ישראל למנגנון בינלאומי מוכר של רישום זכויות חשמל ירוק וכך מתאפשר הסחר בהם. (עוד מידע על תהליך ההצטרפות בלינק בסוף הפוסט). אינטל העולמית אגב, היא רוכשת החשמל הירוק הגדולה ביותר בארצות הברית כבר כמה שנים. זה מפתיע שזה מגיע רק עכשיו לישראל, ציינתי בשיחתי עם הדס, לאור העובדה שישראל ארץ שטופת שמש ומוח של סטארטפים ויוזמות רבות בתחום האנרגיה המתחדשת (שרבים מהם אף פגשנו בכנס באילת). “הקושי העיקרי בהשענות על אנרגיות מתחדשות הוא שהפקת החשמל אינה רציפה (היא תלויה בשעות שמש/רוח) ולכן התעשייה משקיעה רבות בקידום טכנולוגיות אגירה.” מציינת הדס ומוסיפה שרכישת חשמל ירוק יותר תסייע לנו כאינטל לקדם את שוק האנרגיה המתחדשת בישראל בתקווה שתעודד עסקים נוספים ללכת בעקבותינו. ככל שיגדל מספר השחקנים בשוק האנרגיה המתחדשת יגדל גם הביקוש לכושר ייצור של אנרגיה ירוקה ויגדלו היתרונות לסביבה. בנוסף, גידול בתחנות הכוח הסולאריות יסייע להפחית את עלויות האנרגיה המתחדשת.
תודה גדולה הדס על כל המידע והשיתוף! יש לנו גם חשמל ירוק והכי חשוב אנרגיה חיובית! סיכום שלך:”השקעה מקומית בזכויות חשמל ירוק מגדילה את רווחי יצרני האנרגיה המתחדשת בישראל ומעודדת את המשך ההשקעות בפרוייקטים חדשים, וכך מגדילה את מעגל ייצור האנרגיות המתחדשות כולו. אינטל בוחרת בעידוד וקידום שוק האנרגיה הירוקה בציפייה שהחשמל ירוק יהפוך לזול יותר עבורינו ועבור שאר החברות ככל שנשקיע ונטפח את השוק הזה . מעבר כמובן שזה עולה בקנה אחד עם היעדים והפעילויות האחרות שלנו לצמצום טביעת הרגל הפחמנית שלנו.”
פוסט נוסף שהעליתי בנושא בבלוג אחריות תאגידית של אינטל העולמית
מקווה שנהנתם מהפוסט!
מוזמנים להשאיר תגובות\שאלות